Kinderen

Een kind verliezen is het ergste wat er is. Van een kind hoor je geen afscheid te moeten nemen. Een pijnlijke ervaring en moeilijk proces, waarbij het nadenken over een uitvaart vaak het laatste is waarmee iemand bezig wil zijn. Dan is het van het grootste belang om goed naar ouders te luisteren, te kijken en alle tijd te nemen om hen met zorg en aandacht te ondersteunen. Ik luister en organiseer met het hoofd, maar ondersteun en begeleid vooral met mijn hart.
 

Kinderen bij een uitvaart

Ook kinderen kunnen in hun jonge leven te maken krijgen met de dood, bijvoorbeeld als hun vader, moeder, opa of oma overlijdt.


Het is mijn ervaring dat het belangrijk is om kinderen te betrekken bij het afscheid. Kinderen willen graag dingen weten en iets doen. Buitengesloten worden is in ieder geval het laatste wat ze willen. Zelf zijn ze vaak wijs genoeg om hun eigen grenzen aan te geven. Als een kind een taak krijgt voor of tijdens de uitvaart, voelt het kind zich serieus genomen. Het kind kan ervaren dat een verdrietige periode tegelijk ook heel bijzonder kan zijn.

Ik zie het als mijn taak als uitvaartbegeleider om kinderen bij een afscheid te betrekken op een manier die bij hen past.